Home » Zoek je Olijfboom in Palestina

Zoek je Olijfboom in Palestina

Zoek je Olijfboom in Palestina

Het komende plantseizoen worden 4 ByRocco-olijfgaarden in Palestina aangeplant. De olijfbomen worden gegeven aan een boer uit een Palestijns dorp op de Westoever. En in naam van de donateurs geplant in het regenachtige plantseizoen, welke tussen december 2020 en maart 2021 is.

Alle donateurs die een boom hebben gedoneerd komen met naam op een gezamenlijk bord bij de ByRocco-olijfgaard te staan, en zijn later terug te vinden in de online database op naam.

Belang van een ByRocco-Olijfgaard

Palestijnen voelen op veel verschillende manieren – biologisch, cultureel en religieus – een connectie met de olijfboom. In de loop van de tijd is de olijfboom een symbool geworden van vrede, hoop, wijsheid en welvaart. Voor de Palestijnen is daar een specifieke betekenis bijgekomen. De olijfboom is een symbool geworden voor de verbondenheid met het land.

De olijfboom is voor veel Palestijnen een belangrijke bron van inkomsten. Voor het groeien van olijven heeft een Palestijnse boer voor het grootste gedeelte van het jaar genoeg aan regenwater, alleen in juli en augustus is het nodig om in beide maanden een keer extra water te geven.

Eén olijfboom geeft negen kilo olijven welke geperst worden tot ongeveer twee liter olijfolie. Honderd bomen leveren ongeveer 3.000 euro op, de meeste olie is voor eigen gebruik. Naast alle inkomsten uit olie en olijven genereert de olijfboom ook inkomsten door zijn hout dat gebruikt wordt voor handwerk of als brandstof.

Alle gedoneerde olijfbomen worden volledig aan de Palestijnse boeren gegeven. Zij mogen alles dat de boom geeft gebruiken voor eigen consumptie of het verkopen.

Afgelopen jaar hebben wij dankzij alle donateurs 4 olijfgaarden gerealiseerd.

Waar is mijn boom geplant?

Je hebt één of meerdere bomen gesponsord. De bomen worden geplant van december 2021 tot maart 2022. Dan is de grond vanwege de regen die dan valt het beste voor de jonge boompjes.

Je kunt via de database zien waar en bij welke boer de boom is aangeplant. De Palestijnse initiatiefnemers van de olijfboomactie hebben deze database ontwikkeld. Zo kunnen sponsoren achterhalen waar hun boom is geplant.

Onze partner verwerkt alle namen en bomen in de online database ná het planten van de bomen (tenzij je hebt aangegeven je naam niet op de plaquette en in de database te laten vermelden). Deze worden rond de zomer online gezet. Daarvan geven wij een bericht via onze social media.

Hoe zoek je?

De database is Engelstalig. Vul in het online zoekformulier bij ‘Name’ een deel van de naam in (bijvoorbeeld achternaam), waarmee de boom werd gesponsord. Verder vul je niets in, zorg er ook voor dat je niet per ongeluk een extra spatie typt. Klik op ‘Submit search form’ en je kunt dan niet alleen de locatie van de boom maar ook de naam van de boer én foto’s vinden.

Ook foto’s bekijken.

Sinds 2017 is het ook mogelijk om foto’s van de velden en de plaquette met je naam te bekijken. Soms zijn er ook foto’s beschikbaar van bomen die geplant zijn in de jaren ervoor.

Je kunt de foto’s vinden door op het icoontje te klikken welke staat voor de naam van de boer, in de kolom met “Farmer Name”.

database.png

Je ziet dan een satellietkaartje met hetzelfde (pin drop) icoontje. Of soms zijn er geen satelliet-beelden beschikbaar, en dan zie je een grijs vlak met de tekst ‘Helaas hebben we hier geen beelden van’. Dat gaat dan over de Google-maps foto en niet over de foto’s van de olijfgaard!

database 2.png

Klik nogmaals op het rode pin-icoontje. Dan zie je een (aantal) foto(’s) van het land met de olijfgaard en de plaquette waar jouw boom in de grond staat. Je leest daar ook meestal een stukje over de omstandigheden en de achtergrond van de boer, scroll daarvoor op de foto omlaag en klik op de i van info. Om de foto’s goed te zien en op te slaan, kun je de foto downloaden door met de rechtermuisknop te klikken.

Kun je jouw boom niet vinden?

Lukt het niet om jouw boom of bomen te vinden, stuur ons dan een reply op de mail met de bevestiging van de gesponsorde boom, zodat wij het voor je uit kunnen zoeken. Ook als je de bevestigingsmail niet hebt stuur dan de naam voor wie de boom is geplant.

Let op! De boom is vanaf de zomer van het jaar nadat je sponsorde te vinden. Dus alle bomen die in 2021 gesponsord zijn, vind je terug in de database vanaf de zomer van 2022. We geven de bomen per kalenderjaar door zodat het nog te realiseren is voor onze partners om de bomen van de Palestijnse kwekerijen naar de Palestijnse families te brengen en op tijd geplant te krijgen. Het plantseizoen is als het regent tussen december en eind maart. Zoek je boom hier.


Invloed Corona

Ondertussen heeft corona geen invloed op het aanplanten van de olijfbomen. Onze partners zijn Palestijnen ter plaatse. En zij organiseren het planten van de olijfbomen, stemmen op tijd af met de kwekerijen en plannen alles zo goed als mogelijk. Mocht er een lockdown zijn wanneer de foto’s gemaakt moeten worden, dan kan er een vertraging oplopen met het plaatsen van de beelden in de database. Maar daar gaan we vooralsnog dit jaar niet van uit.

Voor 2022 willen wij een ByRocco Foundation Voedselbos planten. Binnenkort meer informatie hierover doneren kan alvast via onderstaande doneer knop.

ByRocco Olijfgaard

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.